Il s’en va loin de la terre
Où dans l’étable il vit le jour.
De son père et de sa mère
Qu’il reste le constant amour,
Qu’il grandisse, qu’il prospère
Et qu’il soit bon père à son tour.Oncques si, chez l’idolâtre,
Il vient à sentir le malheur,
Fuyant la terre marâtre,
Chez nous qu’il revienne au bonheur.
Que la pauvreté du pâtre
Reste toujours chère à son coeur.

Cher enfant, Dieu te bénisse!
Dieu vous bénisse, heureux époux!
Que jamais de l’injustice
Vous ne puissiez sentir les coups.
Qu’un bon ange vous avertisse
Des dangers planant sur vous.

Jij moet deze nederige stal ontvluchten
en de kribbe verlaten die jou hier plaats bood.
Jouw vader en moeder
omringen je met oneindige liefde.
Groei en gedij, groei en gedij,
Je goede vader is bij je op je weg.In het vreemde land waarheen je
vlucht, zal eenzaamheid voor tranen
zorgen. Herinner je dan dat wij
je liefhebben. Kom terug voor een
feestelijk welkom hier. Laten wij,
arme en eenvoudige herders altijd
een warme plek in je hart hebben.

Lief kind, moge God je zegenen!
God zegent u, gelukkige ouders!
Laat onrecht nooit de liefde voor
jou verduisteren.
Laat een engel je gids zijn tegen de
gevaren die je wachten.

– L’adieu des bergers à la sainte famille’ van Hector Berlioz

Gisteravond was de kerstnachtviering in de NoorderLicht-kerk die – inmiddels op klassieke wijze – wordt afgesloten met ‘Go, tell it on the mountain’. Altijd heerlijk om met zoveel energie te eindigen en de viering af te sluiten met zoveel blije gezichten (in het koor en in de rest van de gemeente).

Enige tijd daarna, toen de nacht al bijna was begonnen, mocht ik het Themakoor dirigeren in de kerstnachtmis van de St. Josephkerk. Een totaal andere sfeer maar ook zeer waardevol om mee te maken. Voor en tijdens die viering klonken vele carols en andere kerstliederen, afgesloten met het Ere zij God (over klassiekers gesproken!). Maar daarvoor, gedurende de communie, zongen we ‘L’adieu des bergers à la sainte famille’ van Hector Berlioz. Een stuk uit zijn kerstoratorium ‘L’enface du Christ’ en een van de mooiste liederen die ik ken (überhaupt, niet alleen de kerstafdeling meegerekend). Een feest om dit stuk in te studeren met het koor en ik kan er van alles over vertellen. Maar mijn advies: zoek een mooie uitvoering op en luister er eens een paar keer naar. Betoverende muziek met (voor wie dat wat zegt) een schitterende modulatie en (mijns inziens) een heerlijke mystieke klank die het wonder van kerst precies weet te raken.

Ach, er is zoveel meer prachtige kerstmuziek. ‘A ceremony of carols’ van Benjamin Britten, of ‘A spotless rose’ van Herbert Howells… Maar het daadwerkelijk zingen, of dirigeren, van de muziek maakt het net dat beetje meer bijzonder en daarom is ‘L’adieu des bergers’ voor dit jaar mijn kerstlied.

Ik wens eenieder een zalig kerstfeest en voor volgende week een prachtig nieuw begin!
~Jasper W.