Reisgenoten jaarthema 2019-2020

Als je er op let zie je ze overal: reisgenoten. Aan boord van de ferry die ons naar Schotland bracht: het voetbalteam, de motorrijders, de moeder met dochter, de groep van mensen met beperkingen, de vele stellen en gezinnen, de vrienden, de familie met drie generaties door elkaar heen.

De truckers die de tocht zo vaak doen wisten direct waar en met wie ze gingen zitten. Kinderen zochten naar de leukste plekjes. Op de rustige stoelen zaten mensen naast elkaar een hele avond te lezen. Je kunt op zoveel manieren samen op reis zijn!

Dit seizoen zijn we in de kerk elkaars reisgenoten. En inderdaad, dat kan vast op heel veel manieren. Wat is een goed reisgezelschap waar je later met plezier aan terugdenkt? Daarin zit iemand die goed kaart leest, iemand die als vanzelfsprekend zorgt dat het met eten goed loopt. Fijn, als een ander zo nu en dan een mooi verhaal vertelt over de streek waar we doorheen reizen. Vergeet die stille kracht niet, die als het nodig is precies die extra hand kan helpen, met een koffer of een lastig trapje. Of de zanger, de musicus, de sfeermaker, die helpt om vrolijk te zijn als de reis zo lang duurt.

In de Bijbel komen heel wat reizigers en hun genoten voor! Abraham en Sara natuurlijk, met neef Lot, en dat hele volk Israël, steeds opnieuw weer onderweg van licht naar donker en van donker naar licht. In hun spoor trekt Jezus van Nazareth, met Maria en Jozef, en later met een zootje ongeregeld, op zijn reis binnen en buiten de grenzen van Israël. Hem volgen we, in de christelijke gemeente. Dat willen we weten ook, ook in dit seizoen.

De mensheid als geheel maakt ook een reis. We leven in een tijd waarin veel zorgen zijn. Welke kant gaat het op? Geen mens heeft het antwoord. Wat goed als we de reis maken, samen met anderen. Kunnen delen wat ons dwars zit. Maar ook: kunnen zingen, en God kunnen loven, en leven van de genade van het licht van Gods liefde.

Aan boord van de NoorderLichtgemeente gaan we weer varen, dit jaar, als heel verschillende mensen. Wie weet helpt deze gids om te bedenken: in dit reisgezelschap kan ik ook iets betekenen. Welkom. Laten we elkaar een goede tocht wensen!

ds. Roel A. Bosch