The way will provide

Een pelgrimslied.
Toen de HEER het lot van Sion keerde,

was het of wij droomden,
een lach vulde onze mond,
onze tong brak uit in gejuich.
Toen zeiden alle volken:
‘De HEER heeft voor hen iets groots verricht.’
Ja, de HEER had voor ons iets groots verricht,
we waren vol vreugde.
Keer ook nu ons lot, HEER,
zoals U water doet weerkeren in de woestijn.
Zij die in tranen zaaien,
zullen oogsten met gejuich.
Wie in tranen op weg gaat,
dragend de buidel met zaad,
zal thuiskomen met gejuich,
dragend de volle schoven.

Psalm 126

 

Psalm 126 herinnert ons aan de terugkeer uit de ballingschap in Babel. De terugkeer naar Sion/Jeruzalem is een vormende ervaring uit het Oude Testament. Het is groots wat God heeft gedaan. God heeft zich het lot van hen aangetrokken en hen naar huis laten terugkeren. En het mooie is, God doet dit nog steeds.
Psalm 126 is een pelgrimslied, een bijzonder bedevaartslied. De weg, die gemakkelijk te vergelijken is met de levensweg van eenieder. Zelf doet dit mij denken aan de pelgrimage die ik naar Santiago heb gemaakt. ‘The way will provide’ wordt daar vaak gezegd. Een vriendelijke local die je de weg wijst als je verdwaalt bent, een medepelgrim op het moment dat je je eenzaam voelt, een cafeetje precies op het moment dat je dorst hebt. Op onze drukke levensweg met vele afleidingen is het soms lastiger te zien. Maar we mogen weten dat God voorziet. Soms kan het leven ook voelen als een ballingschap, maar we mogen er vanuit gaan dat God zich ons lot aantrekt. Steeds weer.

~Willemijn van W.