Zondag 12 maart 2023: Moderne slavernij

Premier Rutte zette een komma, wij zien nieuwe vormen van mensonterende, onrechtvaardige arbeidsverhoudingen in onze buurt (Oost-Europese werkers) en wereldwijd. Wij hebben gemerkt dat slavernij van generatie op generatie doorwerkt. En sinds het WK voetbal in Qatar weten we van de omvang en de gevolgen van moderne slavernij.

Vandaag collecteren wij voor arbeidsmigranten in de Golfstaten. Vaak zijn dat christenen, uit Aziatische landen. Ze gingen op zoek naar voldoende inkomen voor de opleiding van hun kinderen, en om hun familie thuis te onderhouden. Deze arbeidsmigranten maken lange werkdagen, krijgen weinig betaald en worden dikwijls uitgebuit. Soms worden zelfs hun paspoorten ingenomen, zodat ze het land niet uit kunnen.

Gelukkig zijn er organisaties die deze christenen opzoeken en verbinden, die bijeenkomsten organiseren, bijbelstudies houden en diaconale handreikingen doen. Help Kerk in Actie mee om dit werk te ondersteunen. Lees hier meer over dit project en verhalen uit de eerste hand.

Het versterken van geloof zal zeker helpen om moed te vatten en vol te houden. Zal het ook leiden tot verzet tegen onrechtvaardige arbeidsverhoudingen? En waar staan wij?

Verdieping?

  • Bezoek de tentoonstelling ‘Kerk en Slavernij’ over onze eigen geschiedenis met slavernij. Tot 19 maart in Het Hernhutter Huis (Lageweg 27, Zeist)
  • Ga op 24 maart naar een lezing ‘In Christus vrij, verbonden met elkaar’ van de Nederlandse Zendingsraad (Utrecht) over de betekenis van vrijheid in Christus
  • Lees meer in een bericht van de International Labour Organization