Kerstmis 2021 – kinderen in Griekse vluchtelingenkampen

Gammele tenten. Extreme kou of juist ondraaglijke hitte. Onveiligheid, gebrek aan schoon drinkwater, medicijnen, sanitaire voorzieningen. En misschien wel het ergst van alles: de uitzichtloosheid, het jarenlange, onzekere wachten. Dat is de realiteit waarin duizenden kinderen in Griekse vluchtelingenkampen opgroeien. Via christelijke partnerorganisaties helpt Kerk in Actie vluchtelingen in Griekenland met voedsel, kleding, zorg en onderwijs. Zo kunnen vluchtelingen bij aankomst op Lesbos op krachten komen doordat ze eten en drinken krijgen aangeboden. Daarna krijgen ze hulp bij het invullen van officiële documenten. Op een eigen school kunnen vluchtelingenkinderen van 6 tot 17 jaar lessen Engels, Grieks en wiskunde volgen.

Of er is zorg en begeleiding voor alleenreizende minderjarige vluchtelingen in vier opvangcentra op het Griekse vasteland. En uit de voedselkeuken van partner Apostoli in Athene krijgen vluchtelingen en dakloze Grieken elke dag een maaltijd. Arme gezinnen krijgen elke maand een voedselpakket en in vluchtelingenkampen worden zeep en andere spullen voor persoonlijke verzorging uitgedeeld.

Nadat de herders en wijzen de pasgeboren Jezus hadden begroet en geëerd en weer vertrokken waren, moesten Jozef en Maria met hun baby vluchten, om zijn leven te beschermen. Daarom verbinden wij ons met de vele kinderen die gevlucht zijn en in kampen in Griekenland verblijven.

Laten wij bidden (en werken):

Gezegend zijt gij onze God,
Schepper van al wat leeft, uit uw milde hand hebben wij alles ontvangen.
Aan u dragen wij alle mensen op van goede wil.

Wij bidden voor mensen die op de vlucht zijn, in het bijzonder voor hen die verblijven in de kampen op de Griekse eilanden.
Geef dat er mensen zijn die goed voor hen zorgen, naar lichaam en geest.
Geef dat er mensen zijn die hun verantwoordelijkheid nemen zodat mensen verder kunnen op weg naar gerechtigheid, veiligheid en vrijheid in Europa.
Geef wijsheid en kracht aan politici en bestuurders zodat zij humaniteit boven economisch belang stellen.
Geef dat er begrip is in plaats van angst voor hen die anders zijn.

Stort uw geest uit over al uw mensenkinderen,
zodat er troost en bemoediging is voor hen die lijden,
zodat er moed is voor hen die politieke verantwoordelijkheid dragen,
zodat er eenheid in verscheidenheid groeit,
omdat wij allen kinderen van U onze schepper zijn, zusters en broeders van elkaar, binnen de grote mensenfamilie over heel de aarde.

Amen

Door: Martin Schneeberger, Nederlands priester op Lesbos